Warsztaty edukacyjne w Gospodarstwie Rolnym M. Sznajder
Klasa 3a i 1b wybrały się do miejscowości Karnice na zajęcia, których celem było zainteresowanie zdrowym żywieniem, gotowaniem, wsią, specyfiką pracy rolnika. Na spotkaniu z przesympatyczną Panią Emilką, uczniowie dowiedzieli się wielu ciekawostek dotyczących Doliny Baryczy oraz nabyli wiedzę w temacie kiszenia warzyw. Odpowiedzieli sobie na pytanie: Dlaczego warto jeść „kiszonki” i zdrową, nieprzetworzoną żywność? Po krótkiej pogadance, przystąpili do działania.
Dzieci miały okazję samodzielnie kisić kapustę i wykonać własną surówkę. Kolejną atrakcją było wyjście w pole na wykopki ziemniaków i zbiory kapusty.
Wszyscy z zapałem zabrali się do pracy w gospodarstwie. Po powrocie przystąpili do degustacji pieczonych ziemniaczków oraz przeróżnych smaków – kiszonych rzodkiewek, kalafiorów, czosnku, ogórków, sałatek i soków. To była niezapomniana wycieczka, a zarazem wspaniała lekcja. Bardzo dziękujemy Fundacji im. Maksymiliana Duda za wsparcie w rozwoju naszych uczniów.
Więcej zdjęć w Galerii...
Wychowawcy Anna Kaczor Joanna Stellmach